вівторок, 27 грудня 2016 р.

Національна конференція "Створення інклюзивного середовища в школах і громадах"

12-13 грудня 2016 року в м.Ірпінь Київської області відбулася Національна конференція «Створення інклюзивного середовища в школах і громадах», організована і проведена Всеукраїнським фондом «Крок за кроком».
Конференцію було присвячено закінченню реалізації проектів «Розвиток громадсько-активних шкіл в Україні шляхом упровадження програми «Школа як осередок розвитку громади» (2014-2016 роки) та «Створення інклюзивного безпечного середовища в навчальних закладах і громадах» (2016 рік).
Як мету конференції було визначено обговорення досвіду діяльності громадсько активних шкіл у контексті сучасних змін в Україні, використання інклюзивної методики «Кола друзів» для розвитку інклюзивного освітнього середовища.
Участь у конференції взяли представники загальноосвітніх навчальних закладів, які брали участь у вищезазначених проектах, а саме:
-         по 4 заклади з Київської, Полтавської, Рівенської областей (брали участь
у проекті «Розвиток громадсько-активних шкіл в Україні шляхом упровадження програми «Школа як осередок розвитку громади»; проект спрямований
на покращення життя в громаді);
-         по 3 заклади з Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Харківської областей (брали участь у проекті «Створення інклюзивного безпечного середовища
в навчальних закладах і громадах»; проект передбачав опанування інклюзивної методики «Кола друзів», розвиток матеріальної бази ГАШ як центру, який надає допомогу внутрішньо переміщеним сім’ям, родинам учасників АТО та загиблих).



У конференції взяли участь:
Лідія Даниленко, доктор пед. наук, професор кафедри парламентаризму
та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України;
Елжбета Толвінська-Кроліковська, президент Федерації Освітніх Ініціатив (Польща).
Під час конференції
1.       Лідія Даниленко висвітлила питання «Школа як осередок розвитку громади: досвід формування освітньої політики в контексті децентралізації та концепції Нової української школи».
2. Елжбета Толвінська-Кроліковська розкрила особливості діяльності громадсько активних шкіл Польщі.
3. Представники навчальних закладів України презентували досвід упровадження методики «Кола друзів» для соціалізації дітей з внутрішньо переміщених осіб, дітей з вадами поведінки та дітей з особливими освітніми потребами; ініціативи, реалізовані у межах проектів, ініційованих Всеукраїнським фондом «Крок за кроком».
Від Харківської області власний досвід діяльності висвітлювали представники 3 закладів освіти: Харківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 38 Харківської міської ради, Мереф’янської ЗОШ І-ІІІ ст. №6 Харківської районної ради; Глушківської ЗОШ І-ІІІ ст. Куп’янської районної ради.
За результатами участі в конференції заплановано:
-         педагогічних працівників вищезазначених ЗНЗ Харківської області включено
до складу учасників ТТК «Дорожня карта
вчителя в умовах інклюзивної освіти» (2017-2018 роки);
-         у межах проекту «Розвиток інклюзивної освіти в Харківській області» заплановано здійснення заходів для педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів Харківської області:
Методичні заходи
Терміни реалізації
дослідний майданчик «Інклюзивна технологія «Коло друзів» як засіб соціалізації дітей з особливими освітніми потребами»
2018-2020 рр.
постійно діючий семінар-тренінг «Коло друзів»
відповідно до замовлень Р(М)В(У)О
протягом 2017 – 2020 рр.


Немає коментарів: