середу, 28 грудня 2016 р.

Конференція з попередження насильства


25 листопада 2016 року в м.Києві відбулася конференція «Попередження насильства щодо дітей та створення безпечного, доброзичливого та вільного від насильства середовища в навчальних закладах», організована і проведена Всеукраїнською громадською організацією «Жіночий консорціум України» за сприяння Міністерства освіти і науки України.
Як мету конференції було визначено обмін досвідом роботи різних організацій з питань профілактики насильства серед дітей та учнівської молоді.

Участь у конференції взяли представники обласних Департаментів науки і освіти, Інститутів післядипломної педагогічної освіти, громадських організацій, діяльність яких стосується зазначеної проблеми (Український фонд «Благополуччя дітей», громадська організація «Ла Страда-Україна»), соціологи Інституту соціальних досліджень ім. О.Яременко.
Під час конференції розглядалися такі питання:
1.       Аналіз проблеми насильства в школі та розв’язання проблеми насильства засобами проекту, ініційованого ВГО «Жіночий консорціум України» (презентація методичних матеріалів проекту «Розв’язання проблеми насильства
у загальноосвітньому навчальному закладі»; презентація досвіду 3-х пілотних шкіл: Білоцерківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 Київської області, Шевчанківської ЗОШ І-ІІІ ст. Броварської РДА Київської області, ЗОШ І-ІІІ ст. № 21 м.Житомир).
2.       Особливості формування навичок безпечної поведінки дітей та учнівської молоді у межах проекту «Попередження сексуального насильства та сексуальної  експлуатації дітей у країнах Центральної та Східної Європи» (презентація методичних посібників з профілактики сексуального насильства для дітей різного віку (до 18 років), розроблених Українським фондом «Благополуччя дітей»).
3.       Булінг і його різновиди. Результати міжнародних досліджень ESPAD і HBSC, Інституту соціальних досліджень ім. О.Яременко щодо насилля в Україні.
4.       Аналіз звернень дітей на Національну гарячу лінію з питань насильства
за 2016 рік.
5.       Ресурси корисної інформації щодо знань та навичок дітей та учнівської молоді з питань ВІЛ/СНІДу, шкідливих звичок, навичок збереження здоров’я тощо.
6.       Особливості застосування медіації в профілактиці та вирішенні конфліктів
у навчальних закладах (аналіз проблеми, результати застосування методики «Коло», презентація методичних матеріалів ГО «Ла Страда-Україна»
з профілактики насилля).

За результатами участі в конференції заплановано ознайомлення педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів з інформацією з питань насилля та особливостей його профілактики (під час лекцій на курсах підвищення кваліфікації, проблемно-тематичних семінарів «Превентивне виховання в системі роботи навчального закладу» в районах, вебінарів, спецкурсів «Основи здоров’я», «Дорослішай на здоров’я», «Сімейні цінності», «Превентивна освіта та формування здорового способу життя»; протягом 2016/2017 навчального року).

Немає коментарів: