середу, 13 лютого 2019 р.

Про 54 онлайн-виставку ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття»

13.02.2019 Центр інноваційного розвитку освіти КВНЗ «Харківська академія неперервної світи» проводив Інтернет-семінар у режимі ЧАТу «Обговорення питань щодо організації проведення обласних тематичних онлайн-виставок ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття».
Даємо коротке викладення організаційних моментів обговорених у ЧАТі.

 Завдання:
1. Ознайомити учасників ЧАТу з нормативними документами та нововведеннями щодо організації обласної тематичної онлайн-виставки ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття». 
2. Обговорити питання щодо формату та порядку проведення 54 онлайн-виставки ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» за темою «Нова українська школа: психолого-педагогічний супровід побудови освітньо-професійної траєкторії дитини» в таких номінаціях: «Упровадження системи психолого-педагогічного супроводу в освітній процес сучасного закладу освіти», «Психологічна та соціальна допомога учасникам освітнього процесу в умовах інклюзивного навчання», «Реалізація принципу дитиноцентризму на засадах особистісно орієнтованої моделі освіти».
3. Ознайомити з умовами участі в 54 онлайн-виставці (вимогами до оформлення veb-сторінки, подання заявки та матеріалів до електронного каталогу).
У цьому році запроваджено нову онлайн-форму проведення обласних тематичних виставок ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» (далі – Онлайн-виставка) в оновленому методичному форматі групових відеоконференцій та ЧАТу.
Якщо Ваш освітній заклад має власний інновацій досвід із обраної теми та перебуває в пошуку можливостей професійної самореалізації педагогічних працівників закладу, способів обміну кращими практиками в світлі переформатування освітнього середовища запрошуємо взяти участь у запропонованому заході.
Онлайн-виставки сьогодні є особливо актуальними, оскільки часто заклади освіти, маючи багатий досвід роботи та готовність презентувати його, не мають можливості виділити час, кошти або залучити педагогів до цього процесу. Наш проект дозволяє презентувати інноваційний досвід і спілкуватися в зручних і звичних для Вас умовах, без відриву від основної роботи. Також до перегляду онлайн-виставки можуть залучитися всі зацікавлені освітяни з усіх регіонів України.
Пропонуємо Вам ознайомитися з платформою Hangouts — це програмне забезпечення для миттєвого обміну повідомленнями та відеоконференцій, розроблене компанією Google. Hangouts дозволяє одночасово залучити до спілкування 10 користувачів у форматі групових відеоконференцій. У відеозустрічі можна показати іншим учасникам, що відбувається на екрані вашого комп’ютера (відкрити презентацію, відеоролик чи будь-якого відкритого вікна Вашого комп’ютера (далі зупинимося детальніше).
Сервіс доступний через Gmail, Google+, Youtube, мобільні додатки для Android і iOS. Історії відеозустрічей зберігаються на серверах Google, що дозволяє завантажити або переглядати їх.
Відповідно до наказу КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» від 28.12.2018 р. № 122 та плану роботи Академії, ураховуючи Положення про обласну тематичну онлайн-виставку ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття», посилання https://drive.google.com/file/d/1liDHqkvskIi9vWxDPjxaMXBkaOAftr7n/view?usp=sharing , Онлайн-виставки проводяться чотири рази на рік у форматі onlinе.
Основні завдання Онлайн-виставки: актуалізація пріоритетних напрямів розвитку освіти в регіоні відповідно до Концепції «Нова українська школа»; презентація кращих педагогічних практик: сучасних методичних розробок, новітніх моделей управління закладами освіти, інноваційних технологій навчання, авторських проектів тощо; ознайомлення широкого кола громадськості з досягненнями закладів освіти в регіоні та популяризація кращих педагогічних здобутків; організація співпраці наукових, методичних і педагогічних працівників, які розробляють і запроваджують освітні інновації.
 Онлайн-виставки будуть проводитися на конкурсній основі за визначеними критеріями. Графік проведення, теми, склад організаційного комітету й експертних груп у кожній виставці затверджено наказом КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» від 05.02.2019 № 12 «Про організацію проведення у 2019 році обласних тематичних онлайн-виставок ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» (посилання https://drive.google.com/file/d/1EzKLlNRaDZTKbEtMCnBbSoTqQBVDZbau/view?usp=sharing ).
Участь в Онлайн-виставці є безкоштовною.
Друге питання присвячено обговоренню організації проведення 54 онлайн-виставки ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» за темою «Нова українська школа: психолого-педагогічний супровід побудови освітньо-професійної траекторії дитини» (далі – Онлайн-виставка 54)
 Пройде у номінаціях: «Упровадження системи психолого-педагогічного супроводу в освітній процес сучасного закладу освіти», «Психологічна та соціальна допомога учасникам освітнього процесу в умовах інклюзивного навчання», «Реалізація принципу дитиноцентризму на засадах особистісно-орієнтованої моделі освіти».
Онлайн-виставка 54 відбудеться 25 – 28 березня 2019 року. Час підключення – з 15.00 до 17.00. В один день презентують свій досвід 2-3 учасники. Кожному Учаснику надається до 40 хвилин на презентацію (30 хв на виступ, 10 хв. – відповіді на запитання експертів, представників педагогічної громади (які у реальний час мають можливість переглядати online-трансляцію на каналі Youtube (за окремим посиланням).
 Для всіх бажаючих освітян залучитися до перегляду online-трансляції Онлайн-виставки (є можливість поставити питання учаснику в ЧАТі) треба перейти за посиланням, що буде розміщено на новому сайті «Онлайн-виставки «Освіта Харківщини ХХІ століття» (https://sites.google.com/s/1T4s9LpG5RBVgWtDuK2OUSv9BFXJq9iCW/p/1e3X6EwvBaz6ifoZUZ3zyZnF5NQ69Ui_8/edit) в означений день за 15 хвилин до початку заходу.
Програма Онлайн-виставки (день і час проведення презентацій та інтерактивних методичних заходів) доводиться до відома Учасників за два тижні до початку її роботи (вивішується на сайті «Онлайн-виставка «Освіта Харківщини»).
Інструкція з приєднання до відеоконференції, дата та час пробного підключення будуть надіслані на електронні адреси закладів-учасників і членам експертної комісії за тиждень до пробного підключення.
 На місцях Ви маєте з’ясувати наявність високошвидкісного Інтернету (більше 10 МБіт/с), пристрою для запису та відеотрансляції.
За тиждень до виставки проводиться пробне підключення до платформи Googl Hangouts усіх Учасників, які подали заявки. За 15 хвилин до початку тестового підключення всі учасники отримають на електронні пошти посилання та по черзі виконують підключення.
 Для участі в 54 Онлайн-виставці Всі учасники Онлайн-виставки до 01.03.2019 надсилають на e-mail: ciro-hano@ukr.net (за темою «Виставка»):
1. інформацію про діяльність освітнього закладу за темою Виставки (відповідно номінації), для створення електронного каталогу;
2. електронну заявку на офіційному бланку закладу, за підписом керівника (2 варіанти: Word документ і сканована заявка у форматі jpg) до Центру інноваційного розвитку освіти КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» на електронну пошту: ciro-hano@ukr.net, тема листа «Онлайн-виставка». Заявка (на бланку) має містити: інформацію про Учасника. 
Форма заявки
 Заявка на участь у 54 Онлайн-виставці ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» за темою «Нова українська школа: психолого-педагогічний супровід побудови освітньо-професійної траєкторії дитини»
1. Обрана номінація. 
2. Офіційна назва, адреса, електронна адреса, посилання на сайт, телефони (закладу освіти, методичної служби, методичного об’єднання).
3. Прізвище, ім’я, по батькові, посада, мобільний телефон керівника (закладу освіти, методичної служби, методичного об’єднання).
4. Прізвище, ім’я, по-батькові, посада, мобільний телефон відповідального за підготовку матеріалів Онлайн-виставки.
5. Тема презентації (відповідно до обраної номінації та тематики виставки). Прізвище, ім’я, по-батькові, посада, категорія, пед. звання, мобільний телефон доповідача. 
6. Тема та форма проведення інтерактивного методичного заходу. Прізвище, ім’я, по-батькові, посада, категорія, пед. звання (може бути 1-3 особи). 
7. Посилання на сторінку сайта (закладу освіти, методичної служби, методичного об’єднання), де розміщено матеріли стосовно виставки (іі треба припинити заповнювати за 1 день до початку Онлайн-вистаки (24.03.2019 року включно).
Після подачі заявки з відповідальним за участь у виставці зв’яжеться методист Академії.
Третє питання – підготовка учасника до Онлайн-вистаки: оформлення експозиції на сторінці власного сайта, проведення презентації та інтерактивного заходу.
Експозиції, що оформляються на окремій сторінці сайта Вашого освітнього закладу (за день до початку роботи виставки просимо припинити її наповнення), можуть містити такі матеріали: відеофільми, наочні презентації, електронні банери (стенди), матеріали з досвіду роботи освітнього закладу з обраної теми та номінації, підсторінки з методичними розробками, авторськими проектами (або їх анотаціями) педагогів, фотоальбомами, відзнаками закладу, педагогів, учнів; друкованої продукції (або посилань на них); роботами, проектами вихованців. Наповнення та оформлення сторінки – це Ваш творчий підхід.
У визначений день о 14.45 Вам необхідно приєднатися до onlinе-конференції (пройти за отриманим посиланням) та протягом 30-40 хвилин(відповідно до програми Онлайн-виставки) презентувати досвід роботи в onlinе-режимі.
Під час презентації (приблизно 10 – 15 хвилин) на екрані демонструються презентаційні слайди, відео матеріали, або інше, можливо паралельне декламування, а доповідач презентує (під час пробного підключення ми відпрацюємо це). Алгоритмічний припис до презентації: тема, за якою презентується учасник (відповідно до теми виставки й номінації), мета, завдання, пріоритетні напрями роботи, новації, аналіз результатів проведеної роботи, зокрема за підсумками моніторингу досягнень педагогічного колективу, вихованців.
Зверніть увагу на повноту, системність, структурованість, обґрунтованість, відповідність сучасним тенденціям розвитку освіти й оригінальність презентації досвіду за обраною темою.
Інтерактивний методичний захід проводитися в onlin-режимі. В інтерактивному заході можуть брати участь будь-яка кількість педагогів, можливо залучати учнів (вихованців) вашого закладу освіти.
В інтерактивному заході можуть брати участь будь-яка кількість педагогів, можливо залучати учнів (вихованців) ВАШОГО закладу освіти.
Інтерактивний захід (приблизно 15 – 20 хвилин) також має відповідати темі та номінації Онлайн-виставки, висвітлювати досвід інноваційної практики. Можливі форми його проведення: «круглий стіл», майстер-клас, інтерактивний дискусійний майданчик, методичний квест, ділова гра, педагогічна майстерня, ток-шоу, інтерактивна робота творчої групи, а також за власним вибором.
Буде оцінюватися: новизна та оригінальність авторського задуму, прикладний характер представленої ефективної практики.
Вимоги до подання інформації для електронного каталогу виставки.
Експонент надає інформацію про діяльність закладу за темою виставки, (відповідно до обраної номінації), для розміщення в каталозі державною мовою в електронному вигляді в текстовому редакторі Microsoft Word. Шрифт – Times New Roman. Формат аркушів: А4. Поля – лівий край 20 мм, інші – 10 мм. Величина кегля – 12. Міжрядковий інтервал – 1 пт. Абзацний відступ – однаковий упродовж усього тексту, дорівнює 1,25 см. Колір тексту теж однаковий. Скорочення слів і словосполучень повинні відповідати чинним стандартам. Обсяг тексту 1,5 – 2 сторінки.
Зверніть увагу! 
Орієнтовний зміст інформації до каталогу: представлення Вашого закладу освіти (установи), пріоритетні напрями та результати діяльності (досягнення закладу освіти (установи), педагогів, учнів (вихованців), науково-методичні публікації з означеної теми протягом останніх 5-ти років); методичні заходи з обраної тематики – протягом останніх 3-х років; участь у всеукраїнських (міжнародних) проектах, семінарах, конференціях. На сайті Академії на сторінці «Розділи сайта» у підрозділі «Виставка «Освіта Харківщини ХХІ століття» в меню «Файли» http://osvita-kharkiv.ucoz.ru/load/ Ви можете ознайомитися зі статтями до каталогів попередніх років. 
Оцінювання матеріалів Учасників, представлених на Онлайн-виставку, здійснюється експертною групою за відповідними критеріями, розробленими членами експертної групи. Матеріали Учасників оцінюються в балах:
- відеопрезентація досвіду роботи в online-режимі (40 балів);
- проведення інтерактивного методичного заходу (30 балів);
- змістовність наповнення veb-сторінки Учасника (30 балів).
Максимальна кількість балів – 100.
 За результатами оцінювання кожний член експертної групи складає оціночний лист і подає його до організаційного комітету Онлайн-виставки. Результати заносяться до єдиного зведеного оціночного листа й за підрахунками середнього бала виставляється рейтинг і відповідно розподіляються місця.15:37
Переможці нагороджуються електронними дипломами оргкомітету трьох ступенів за всіма номінаціями.
Досвіди роботи переможців (диплом І ступеня) заносяться до регіональної електронної бази даних обласних тематичних виставок ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» та затверджуються на методичній раді.

Тема «Нова українська школа: психолого-педагогічний супровід побудови освітньо-професійної траекторії дитини» (далі – Онлайн-виставка 54) у номінаціях: «Упровадження системи психолого-педагогічного супроводу в освітній процес сучасного закладу освіти», «Психологічна та соціальна допомога учасникам освітнього процесу в умовах інклюзивного навчання», «Реалізація принципу дитиноцентризму на засадах особистісно-орієнтованої моделі освіти».

 Організаційні запитання, що виникнуть у ході Вашої роботи, можна з’ясувати за телефоном 731-69-06 або надіславши листа на електронну адресу Центру (наш e-mail: ciro-hano@ukr.net),

 Якщо Ви вже визначилися з участтю в 54 Онлайн-виставці, просимо зателефонувати методисту – Галушко Наталя Анатоліївна ((067)4514672).

 54 онлайн-виставка «Освіта Харківщини ХХІ століття» відбудеться 25 – 28 березня 2019 року (термін проведення Онлайн-виставки залежить від кількості поданих заявок).

 На сайті Академії «новини» та новому сайті «Онлайн-виставки «Освіта Харківщини ХХІ століття» (https://sites.google.com/s/1T4s9LpG5RBVgWtDuK2OUSv9BFXJq9iCW/p/1e3X6EwvBaz6ifoZUZ3zyZnF5NQ69Ui_8/edit ) буде розміщено стенограму ЧАТу.


Також створено сторінку в соціальній мережі Facebook «Освіта Харківщини ХХІ століття», де Ви можете отримати останню інформацію. Подавайте запрос на вступ та приєднуйтеся до групи.

Немає коментарів: