четвер, 16 червня 2016 р.

Розвиток мережі, управління та методичного керівництва районною (міською) психологічною службою протягом 2015/2016 н.р.

Координацію та методичне забезпечення діяльності практичних психологів і соціальних педагогів навчальних закладів районів (міст) області здійснюють 7 працівників обласного Центру, 54 методиста, з них у центрах ПП і СР працюють 18 методистів, у тому числі 6 завідувачів.
У 2015/2016 навчальному році було об'єднано Центр практичної психології та соціальної роботи й Центр здорового способу життя в Центр практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя. Здійснені кроки дали можливість збільшити кількісний склад фахівців обласного центру на кінець 2015/2016 навчального року на 4 фахівці та об’єднати споріднені вектори діяльності.

Центри практичної психології і соціальної роботи діють в 6 районах (містах) області (Харківський район, м. Лозова, м. Куп`янськ, м. Люботин, Київський і Московський райони м. Харкова). У 2015/2016 навчальному році в межах заявленого скорочення штатів відбулися закриття центру у Богодухівському районі, скорочення кількісного складу інших центрів (на 2 особи – м. Куп'янську, на 1 особу – Харківському р-ні, Московському районі м. Харкова). Загалом у порівнянні із минулим роком відбулося зменшення фахівців районних (міських) центрів ППіСР на 8 методистів та є 4 вакансії.
Разом з тим, протягом 2015/2016 навчального року заповнено 2 вакансії методистів психологічної служби у Великобурлуцькому, Валківському районах. Відбулись кадрові зміни у Балаклійському, Богодухівському, Лозівському районах, м. Лозовій, Жовтневому, Холодногірському районах м. Харкова. Вакантні посади методистів із психологічної служби у 2 районах області (Дворічанському, Зачепилівському).
На кінець 2015/2016 н. р. загальна кількість практичних психологів у навчальних закладах регіону складає 733 фахівці, що на 15 осіб менше у порівнянні з минулим навчальним роком. Основна проблема, яка спричинила плинність кадрів, пов'язана із "оптимізацією штатів" педагогічних працівників, а також кризою у фінансуванні професійно-технічних навчальних закладів.
Кількість соціальних педагогів на кінець 2015/2016 н. р. у навчальних закладах області становить 279 осіб, що на 15 осіб менше ніж у минулому році. Проблема плинності так само полягає у частковому навантаженні та скороченні "оптимізації штатів".
У спеціальних та санаторних школах-інтернатах (обласної комунальної власності) працює 27 практичних психологів та 14 соціальних педагогів, у ПТНЗ – 28 практичних психологів і 20 соціальних педагогів, у ВНЗ I-II рівнів акредитації – 14 практичних психологів і 5 соціальних педагогів. Таким чином, у порівнянні з минулим роком кількість фахівців у спеціальних та санаторних школах-інтернатах обласного підпорядкування зросла на 1 соціального педагога; відбулося зменшення кількості фахівців психологічної служби у професійно-технічних навчальних закладах на 13 осіб: із них – 10 практичних психологів, 3 соціальні педагоги; збільшилася кількість спеціалістів у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації на 8 осіб: 4 практичні психологи та 4 соціальні педагоги.
Чисельність фахівців-психологічної служби у поточному році зменшилась. За результатами аналізу кадрового складу в 2015/2016 н. р. чисельність працівників психологічної служби в Харківській області складає 1073 фахівці (на 33 фахівці менше, ніж у минулому році).
Станом на 01.06.2016 відсутні практичні психологи у 256 дошкільних навчальних закладах (54% від загальної кількості ДНЗ), з них 164 – сільської місцевості (87% від усіх сільських ДНЗ); у 370 загальноосвітніх навчальних закладах Харківської області (46% від загальної чисельності), з них 325 – сільські школи (71% від загальної кількості сільських шкіл); у 57 позашкільних навчальних закладах (84% усіх ПНЗ). Спеціальні допоміжні школи-інтернати забезпечено практичними психологами на 100%. У ПТНЗ не забезпечено практичними психологами 19 закладів (40% від загальної кількості ПТНЗ).
На 01.06.2016 відсутні соціальні педагоги у 565 загальноосвітніх навчальних закладах (70% від загальної кількості навчальних закладів), з них 405 у загальноосвітніх закладах сільської місцевості (88% від загальної кількості сільських шкіл). У 10 спеціальних допоміжних школах-інтернатах відсутні соціальні педагоги (48 % від загальної кількості інтернатів). У ПТНЗ не забезпечені соціальними педагогами 27 закладів (57% від загальної кількості ПТНЗ).
Необхідно враховувати, що за різних обставин в Харківській області залишаються вакантною 221,5 ставка фахівців психологічної служби, що складає 15% від нормативної потреби (це потенційні невикористані можливості подальшого зростання та розвитку психологічної служби в регіоні).
Таким чином, відсоток навчальних закладів, забезпечених фахівцем психологічної служби, становить 42% від загальної кількості навчальних закладів Харківської області, загальний показник забезпечення ставками фахівців психологічної служби навчальних закладів Харківської області становить 54%.

Немає коментарів: