вівторок, 26 листопада 2019 р.

УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Всім методистам з психологічної служби. Важливе повідомлення.
Звертаємось до всіх методистів з психологічної служби із застереженням. Нагадуємо:
Відповідно до Закону України «Про освіту» (ст.76 п.1) «Психологічна служба та соціально-педагогічний патронаж у системі освіти» зазначено, що «Психологічне забезпечення освітнього процесу в закладах освіти здійснюють практичні психологи».
У своїй діяльності практичні психологи керуються: Положенням про психологічну службу в системі освіти України, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України № 509 від 22.05.2018 року (далі – Положення), листом Міністерства освіти і науки України від 24.07.2019 №1/9-477 «Про типову документацію працівників психологічної служби у системі освіти України» (далі –лист МОНУ).
У п.11. розділу ІІ Положення визначено: «Працівники психологічної служби закладів і установ освіти відповідної території підпорядковуються керівнику (директору) закладу освіти і установи з усіх питань діяльності».
У п.13. розділу ІІ Положення зазначено: «Практичний психолог закладу та/або установи освіти здійснює: психологічне забезпечення освітнього процесу; психологічну діагностику та аналіз динаміки психічного, розумового і соціального розвитку здобувачів освіти; психологічний супровід адаптації до умов освітнього процесу; консультативну допомогу всім учасникам освітнього процесу з питань навчання, виховання здобувачів освіти, особистісного та професійного розвитку тощо».
У п.7. розділу ІІІ Положення наголошено: «Працівник психологічної служби зобов’язаний:
- знати чинне законодавство щодо діяльності психологічної служби у системі освіти та інші нормативно-правові акти, пов’язані з його діяльністю;
- застосовувати у роботі психологічний і соціологічний інструментарій, рекомендований для використання;
- бути компетентним і постійно збагачувати знання у межах своєї компетенції;
- надавати психологічну допомогу за запитами учасників освітнього процесу;
- здійснювати індивідуальну діагностику, корекцію за запитом учасників освітнього процесу, отримавши письмову згоду батьків (законних представників). Зазначена згода може бути відкликана у будь-який момент;
- виконувати функції та надавати оцінювальні судження щодо учасників освітнього процесу, зокрема щодо їх поведінки, особистих рис, відповідності соціальним нормам, з неупередженістю;
- використовувати науково обґрунтовані методи і технології професійної діяльності;
- виконувати свої посадові обов’язки в межах своїх повноважень тощо»

Відповідно до листа МОНУ від 24.07.2019 № 1/9-477 «Про типову документацію працівників психологічної служби у системі освіти України» практичним психологом за результатами дослідження складається Протокол індивідуальної психологічної діагностики обов’язково.
Виходячи із викладеного вище просимо провести розяснення серед практичних психологів про наступне:
1.  Будь-який документ, який виходить за межі закладу (установи) освіти (з бланком, реквізитами закладу освіти) має бути підписаний (завірений) директором.
2.  Практичний психолог закладу або установи освіти здійснює психологічне забезпечення освітнього процесу.
3. Індивідуальну діагностику, корекцію зі здобувачами освіти проводити за запитом, отримавши письмову згоду батьків (законних представників). У разі коли із запитом на проведення діагностики звертається лише батько, або лише мати береться обовязкова згода на проведення діагностики іншої сторони.
4.  Для проведення діагностики застосовувати лише психологічний  інструментарій, рекомендований для використання у закладах освіти України.
5. Для складання офіційних документів використовувати витяг з протоколу індивідуальної психологічної діагностики (у відповідності із додатком до листа МОН України від 24.07.2019 №1/9-477).
6. Виімка документів (протоколів) практичного психолога можлива лише за рішенням суду.

Немає коментарів: