понеділок, 21 лютого 2022 р.

Вебсемінар «Профілактика вживання здобувачами освіти психоактивних речовин»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя спільно з кафедрою виховання й розвитку особистості 21 лютого 2022 року був проведений вебсемінар у межах тематичної майстерні «Превентивне виховання в роботі класного керівника на засадах педагогіки партнерства» відповідно до плану ХАБу «Здорова школа» регіонального проєкту «Освітній технопарк Харківщини - 2030» за темою «Профілактика вживання здобувачами освіти психоактивних речовин». У роботі вебсемінару взяли участь представники БО «Харківський благодійний фонд «Парус». Під час вебсемінару учасники ознайомились з нормативним забезпеченням профілактичного напряму, методами роботи з підлітками і молоддю щодо профілактики вживання психоактивних речовин, були розглянуті вікові фактори ризику розвитку залежності від психоактивних речовин. Проведено круглий стіл «Основні напрями роботи щодо підвищення ефективності здійснення профілактичних заходів із питань збереження здоров`я здобувачів освіти». У заході взяли участь 62 особи.

четвер, 17 лютого 2022 р.

тематична майстерня «Підвищення якості профілактичного напряму діяльності соціального педагога закладу загальної середньої освіти»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 17 лютого 2022 року був проведений вебінар у межах тематичної майстерні «Підвищення якості профілактичного напряму діяльності соціального педагога закладу загальної середньої освіти» відповідно до плану ХАБу «Безпечна школа» регіонального проєкту «Освітній технопарк Харківщини - 2030» за темою «Профілактична діяльність – один з основних напрямів роботи соціального педагога». Під час вебінару учасники ознайомились з нормативним забезпеченням профілактичного напряму, методами перевірки та пошуку інформації з метою використання достовірних фактів в профілактичній роботі. Оволоділи ефективними методами і прийомами роботи щодо профілактичної діяльності. У заході взяли участь 40 осіб. Презентації доповідачів: Гребенюк Н. О. Замазій Ю. О.

пʼятницю, 28 січня 2022 р.

відеоконференція за темою «Організація діяльності закладів освіти у Всеукраїнському проєкті «Безпечна і дружня до дитини школа»

24 січня 2022 року за програмою ХАБів «Безпечна школа» та «Здорова школа» регіонального проєкту підвищення якості освіти «Освітній технопарк Харківщини – 2030» у межах методичного колоквіуму для керівників, координаторів психологічних служб відбулася відеоконференція за темою «Організація діяльності закладів освіти у Всеукраїнському проєкті «Безпечна і дружня до дитини школа». Про освітнє середовище якісної школи розповіла Вікторія В’ячеславівна Новосел, заступник начальника відділу взаємодії з органами місцевого самоврядування моніторингу та позапланового контролю закладів освіти Управління Державної служби якості освіти у Харківській області. Про реалізацію та моніторинг змін у межах проєкту у 2021 році доповідали 18 закладів освіти Харківської області. У заході взяли участь 86 осіб, серед яких представники команд учасників проєкту та керівників, координаторів психологічних служб у містах, громадах Харківської області.

середу, 29 грудня 2021 р.

Підсумки роботи ХІ обласної тематичної онлайн-виставки ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття»

Протягом 14 – 21 грудня 2021 року відбулася XI обласна тематична онлайн-виставка ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» за темою «Нова українська школа: педагогіка партнерства – крок назустріч», що була присвячена розгляду актуальної проблеми освітньої галузі – налагодженню ефективної взаємодії в контексті побудови педагогічного та соціального партнерства. Учасниками виставки стали 18 закладів освіти Харківської області, які висвітлили свій досвід за темою у номінаціях: «Школа як простір дитинства: створення безпечного освітнього середовища» – 11 учасників; «Громадські ініціативи як результат партнерської взаємодії в закладі освіти» – 2 учасники; «Педагог у колі партнерства» – 5 учасників. Виставка проводилася в дистанційному форматі та стала віртуальною платформою для отримання нової інформації, обміну досвідом, ідеями. У матеріалах учасників XI обласної онлайн-виставки висвітлені актуальні для сучасного освітнього середовища проблеми: протидія булінгу, безпека інформаційного простору, превентивна робота, мережева взаємодія, педагогіка партнерства, інноваційні форми взаємодії в управлінській діяльності. Кращі практики містять інноваційні знахідки інтерактивних форм презентації, що розміщені на сайті Академії, сторінка «Розділи сайта», підсторінка «Онлайн-виставка «Освіта Харківщини ХХІ століття» (ХІ Онлайн-виставка). 20 – 21 грудня 2021 проведено підсумкову онлайн-конференцію з обміну досвідом між учасниками виставки та експертами. Експертами жюрі виступив зав. ЦПП,СР та ЗСЖ Володимир Носенко. Дипломом І ступеня ХІ обласної тематичної онлайн-виставки ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття» відзначено: у номінації «Школа як простір дитинства: створення безпечного освітнього середовища»: Балаклійський ліцей № 3 Балаклійської міської ради Харківської області, Піщанський ліцей Красноградської міської ради Харківської області, КЗ «Чугуївський ліцей № 6 імені тричі Героя Радянського Союзу І.М. Кожедуба» Чугуївської міської ради Харківської області, КЗ «Чугуївський ліцей № 7» Чугуївської міської ради Харківської області; у номінації «Громадські ініціативи як результат партнерської взаємодії в закладі освіти»: Комунальний заклад «Опорна школа «Оскільський ліцей Оскільської сільської ради Ізюмського району Харківської області» та Куп’янський заклад дошкільної освіти (центр розвитку дитини) Куп’янської міської ради Харківської області; у номінації «Педагог у колі партнерства»: заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 16 Ізюмської міської ради та КЗ «Центр дитячої та юнацької творчості № 1 Харківської міської ради». Вітаємо переможців і призерів ХІ обласної онлайн-виставки! Запрошуємо всіх бажаючих до участі в наступних онлайн-виставках ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття».

Звітно-аналітична методична конференція

22 грудня 2021 року КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» проведено звітно-аналітичну методичну конференцію на тему «Підсумки спільної роботи КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» з місцевими органами управління у сфері освіти, центрами професійного розвитку педагогічних працівників у 2021 році та основні завдання на 2022 рік». Під час роботи: – проаналізовано результати спільної діяльності КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» з місцевими органами управління у сфері освіти, центрами професійного розвитку педагогічних працівників територіальних громад області з питань підвищення якості освітнього процесу в 2021 році; – визначено основні завдання щодо організації підвищення кваліфікації педагогів у Харківській академії неперервної освіти у 2022 році; – окреслено основні напрями взаємодії з місцевими органами управління у сфері освіти, центрами професійного розвитку педагогічних працівників у 2022 році та моделі організаційно-методичного супроводу професійного зростання педагогічних працівників в умовах реалізації регіонального проєкту підвищення якості освіти «Освітній технопарк Харківщини – 2030». У роботі конференції брали участь 176 осіб – керівники та спеціалісти місцевих органів управління у сфері освіти; керівники та консультанти центрів професійного розвитку педагогічних працівників; керівники та методисти центрів освітніх технологій; директори, заступники директорів із навчально-виховної роботи опорних закладів освіти; директори, заступники директорів з навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти обласного та державного підпорядкування.

Семінар - практикум за темою «Організація співпраці з батьками та громадськістю щодо виховання, яке базується на цінностях»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 24.12.2021 проведено семінар - практикум за темою «Організація співпраці з батьками та громадськістю щодо виховання, яке базується на цінностях» у межах педагогічної майстерні «Превентивне виховання в роботі класного керівника на засадах педагогіки партнерства». У ході роботи педагогічної майстерні були розкриті такі питання: робота класного керівника з сім`єю, громадськістю на засадах гуманізму; співдія учасників освітнього процесу у формуванні ціннісного ставлення дітей до життя та здоров`я; особливості роботи з батьками у формі тренінгу. Четверте заняття завершило програму педагогічної майстерні, сертифікати отримали 59 осіб.

Коучинг-консалтинг «Методичні засади професійного розвитку вчителя основ здоров’я» для керівників територіальних методичних об’єднань учителів предмета «Основи здоров’я»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 23.12.2021 року проведено семінар за темою «Створення освітнього порталу з досвіду роботи вчителів основ здоров’я району, міста, ОТГ» у межах коучинг-консалтинг «Методичні засади професійного розвитку вчителя основ здоров’я» для керівників територіальних методичних об’єднань учителів предмета «Основи здоров’я». Під час заняттяз учасниками проаналізовано сучасні тенденції вивчення, поширення та систематизації освітніх напрацювань педагогічними працівниками в межах методичних спільнот, визначено особливості розвитку компетентності педагогів щодо особливостей модельних навчальних програм інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут», їх реалізації в освітній процес Нової української школи, здійснено обмін досвідом щодо створення електронного порталу територіального методичного об’єднання вчителів основ здоров’я та презентовано напрацювання за результатами участі в коучинг-консалтингу, обговорено реалії, проблеми, перспективи розвитку організації методичної діяльності з учителями основ здоров’я. П’яте заняття завершило програму коучинг-консалтингу, сертифікати отримали 34 особи.

Семінар-практикум за темою «Організаційні засади медіації у закладі освіти. Практика медіації» у межах педагогічної майстерні «Профілактика і вирішення конфлікту з використанням медіації»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 21.12.2021 року проведено семінар-практикум за темою «Організаційні засади медіації у закладі освіти. Практика медіації» у межах педагогічної майстерні «Профілактика і вирішення конфлікту з використанням медіації». Під час заняття увагу педагогічних працівників акцентовано на важливості підвищення рівня професійних знань щодо порядку створення та організації діяльності служби порозуміння закладу освіти. Учасники педагогічної майстерні виконали практичну роботу на відпрацювання техніки «Коло» та процесу медіації. Четверте заняття завершило програму педагогічної майстерні, сертифікати отримали 42 особи.

четвер, 23 грудня 2021 р.

Підсумкова відеоконференція за темою «Кращі наробки моделей організації діяльності психологічної служби: проблеми та перспективи розвитку» за програмою методичного колоквіуму

23 грудня 2021 року відбулася підсумкова відеоконференція за темою «Кращі наробки моделей організації діяльності психологічної служби: проблеми та перспективи розвитку». Про розвиток психологічної служби Харківської області у 2021 році доповів завідувач центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя Володимир НОСЕНКО. Із звітно-аналітичними доповідями виступили: - Тетяна КОВАЛЕНКО, методист центру освітніх технологій управління освіти адміністрації Київського району Харківської міської ради; - Тетяна ЖИЖИНА, методист центру освітніх технологій управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради; - Маргарита ПОЛЛАК, методист центру освітніх технологій управління освіти адміністрації Основ`янського району Харківської міської ради та Наталя ВЕЛИКАНОВА, керівник МО практичних психологів, практичний психолог ХЗОШ №120 Харківської міської ради; - Раїса ЛАСКІНА, методист центру освітніх технологій управління освіти адміністрації Немишлянського району; - Олена КОРІННА, директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області; - Тетяна ТУР, психолог Центру професійного розвитку педагогічних працівників Балаклійської міської ради Харківської області; - Альона РУЖИНСЬКА, психолог Центру професійного розвитку педагогічних працівників Богодухівської міської ради Харківської області; - Надія ХЕЧОЯН, психолог Центру професійного розвитку педагогічних працівників Зміївської міської ради Харківської області; - Аліна ТОКАР, психолог Центру професійного розвитку педагогічних працівників Краснокутської міської ради Харківської області; - Вікторія САФРОНОВА, психолог Центру професійного розвитку педагогічних працівників Чугуївської міської ради Харківської області; - Олена СІРЕНКО, керівник МО фахівців психологічної служби Пісочинської громади, практичний психолог Пісочинського ліцею «Мобіль» Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області; - Олена ЯРОШЕНКО, голова МО фахівців психологічної служби Солоницівської громади, практичний психолог «Пересічанського ліцею» Солоницівської селищної ради Харківської міської ради. Заслухали виступи із проблемами та перспективами організації роботи та розвитку практичних психологів, соціальних педагогів малих громад: - Світлани РЯБИХ, практичного психолога Петропавлівського ліцею Петропавлівської сільської ради Куп’янського району Харківської міської ради; - Аліни КОРЛЯК, практичного психолога Наталинського ліцею Наталінської сільської ради Красноградського району Харківської області; - Дарії ІСПАНОВОЇ, соціального педагога Наталинського ліцею Наталінської сільської ради Красноградського району Харківської області; - Олени ТИМЧЕНКО, практичного психолога Петрівського ліцею Наталінської сільської ради Красноградського району Харківської області. Захід завершив програму методичного колоквіуму. Учасники отримають сертифікати 32 особи.

Методичний практикум для керівників та заступників керівників закладів позашкільної освіти

Про проведення методичного практикуму для керівників та заступників керівників закладів позашкільної освіти у межах інноваційного методичного кластеру «Креативний менеджмент в закладі позашкільної освіти» за темою «Творчий підхід до управлінської діяльності керівника закладу позашкільної освіти» Відповідно до плану роботи КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» на 2021 рік Центром інноваційного розвитку освіти спільно з кафедрою виховання та розвитку особистості та Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя в межах інноваційного методичного кластера для керівників і заступників керівників закладів позашкільної освіти «Креативний менеджмент в закладі позашкільної освіти» 22 грудня 2021 року проведено методичний практикум на тему «Творчий підхід до управлінської діяльності керівника закладу позашкільної освіти» у форматі Google Meet-конференції. Під час методичного заходу учасників ознайомлено із креативними методами управління персоналом; розвинуто знання про управлінське спілкування, переконання та взаємодію в колективі, закріплено їх у ході виконання інтерактивних вправ; надано рекомендації для практичного відпрацювання навичок вирішення проблемних ситуацій, ухвалення креативних управлінських рішень, ефективної комунікації з персоналом керівника закладу позашкільної освіти; розширено мотиваційне поле учасників кластеру щодо запровадження системи креативного менеджменту у закладі позашкільної освіти. У заході взяла участь методист Центру ПП,СР та ЗСЖ Тетяна Разводова. Усього в заході взяли участь 72 особи.

понеділок, 13 грудня 2021 р.

Вебінар за темою "Особливості консультативної діяльності з дорослими: робота з батьками по одинці, з парою; робота з педагогами"

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 13.12.2021 року проведено вебінар за темою «Особливості консультативної діяльності з дорослими: робота з батьками по одинці, з парою; робота з педагогами (індивідуально, з групою, з колективом)» у межах педагогічної майстерні «Підвищення якості консультативного напряму діяльності практичного психолога закладу загальної середньої освіти». Під час вебінару учасники ознайомились з особливостями консультативної роботи з парою. Відпрацювали техніки та методи роботи з колективом, індивідуально в онлайн форматі. У заході взяли участь 38 осіб.

вівторок, 30 листопада 2021 р.

Четверте заняття Школи-майстерні молодого фахівця психологічної служби, веб-семінар за темою «Теоретичні та практичні аспекти корекційної роботи з дітьми різного віку. Принципи побудови корекційно-розвивальних програм»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 30 листопада 2021 року проведено четверте заняття Школи-майстерні молодого фахівця психологічної служби, веб-семінар за темою «Теоретичні та практичні аспекти корекційної роботи з дітьми різного віку. Принципи побудови корекційно-розвивальних програм». Матеріалу заходу доступні для перегляду за посиланням: https://youtu.be/3ifNN39gUOQ

понеділок, 29 листопада 2021 р.

Онлайн семінар для вчителів початкових класів, які впроваджують інтегрований курс «Культура добросусідства»

Відповідно до плану роботи Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти» з метою надання методичної допомоги вчителям початкових класів щодо впровадження інтегрованого курсу «Культура добросусідства» в умовах реалізації ідей Нової української школи 26.11.2021 відбувся семінар (у форматі Meet-конференції) за темою «Майстри педагогічної справи презентують». У заході із доповіддю за темою "Методичні рекомендації щодо впровадження інтегрованого курсу за вибором "Культура добросусідства" в 5-6 класах" виступив методист ЦПП, СР та ЗСЖ В`ячеслав Бандура.

Веб-семінар директорів позашкільних закладів освіти

26.11.2021 року відбувся семінар директорів закладів позашкільної освіти на заході із доповіддю виступив завідувач центру ПП, СР та ЗСЖ Володимир Носенко з темою "Формування асертивності керівників закладів позашкеільної освіти".

четвер, 25 листопада 2021 р.

Семінар: «Формування толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних дітей у системі дошкільної освіти»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя спільно з Центром громадянського виховання 24.11.2021 проведено семінар за темою «Формування толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних дітей у системі дошкільної освіти» для вихователів закладів дошкільної освіти. У ході роботи семінару були розкриті такі питання: епідемічна ситуація щодо ВІЛ/СНІДу у світі та Україні, шляхи передачі та методи профілактики інфікування ВІЛ; поняття стигми та дискримінації; вплив ВІЛ-інфекції на виникнення стигматизації; права ВІЛ-позитивних дітей та їх батьків; особливості перебування ВІЛ-позитивних дітей у дитячому садку. У заході взяли участь 30 осіб.

вівторок, 23 листопада 2021 р.

онлайн-заняття коучинг-консалтингу

22 листопада 2021 року Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя спільно з Кафедрою виховання й розвитку особистостіпроведено онлайн-заняття коучинг-консалтингу «Методичні засади професійного розвитку вчителя основ здоров’я» за темою «Формування власного стилю з організації методичної діяльності з вчителями основ здоров’я». Під час заняття презентовано: • «Методологічні основи навчання здобувачів освіти за інтегрованим курсом «Здоров’я, безпека, добробут»,Ірина Волкова старший викладач кафедри виховання й розвитку особистості; • «Презентація модульних програм морального спрямування. Курс за вибором «Етика», Оксана Рогожина методист центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя; • «Методичні рекомендації щодо впровадження наскрізного інтегрованого курсу за вибором «Культура добросусідства», В’ячеслав Бандура методист центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя; • «Упровадження проєкту «Безпечна і дружня до дитини школа» у закладах освіти Харківської області», Наталія Гребєнюк методист центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя. З учасниками проаналізованосучасні освітні тенденції оновлення нормативного та навчально-методичного забезпечення щодо викладання інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека, добробут»; визначено методичні аспекти щодо впровадження курсів за вибором «Етика», «Культура добросусідства» в закладах загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році; ознайомлено з особливостями впровадження проєкту «Безпечна і дружня до дитини школа» у закладах освіти Харківської області; актуалізовано знання щодо створення електронного порталу територіального методичного об’єднання вчителів основ здоров’я, надано рекомендації щодо вдосконалення професійних навичок і стратегій поведінки у формуванні стилю методичної діяльності з учителями основ здоров’я. У занятті коучинг-консалтингу взяли участь 42 педагогічних працівників.

пʼятницю, 19 листопада 2021 р.

Веб-круглий стіл до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 19.11.2021 року проведено Веб-круглий стіл до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» за темою «Здійснення психологічного супроводу Всеукраїнської акції в умовах дистанційної освіти, спричиненої Всесвітньою пандемією COVID-19» у межах Методичний колоквіум для керівників та координаторів психологічних служб районів, міст, територіальних громад «Організація діяльності психологічних служб на сучасному етапі реформування системи освіти в Україні» Під час вебінару учасники ознайомились з особливостями проведення заходів в межах Всеукраїнської акації 16 днів проти насильства. Ознайомилися із досвідом впровадження програми «Особитста гідність. Безпека життя. Громадянська позиції» у Первомайській громаді. У заході взяли участь 34 особи.

Заняття Школи новопризначеного директора та консультанта ЦПР ПП

17 листопада 2021 року Центром організаційно-методичної роботи з керівними кадрами спільно з з Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя проведено онлайн-заняття Школи новопризначеного директора та консультанта Центру професійного розвитку педагогічних працівників за темою «Організація консультативного супроводу щодо створення здоров’язбережувального освітнього простору в умовах Нової української школи» (формат Meet конференції). Під час роботи: – ознайомлено педагогічних працівників ЦПР ПП зі змістом консультативного супроводу щодо створення здоров’язбережувального освітнього простору в закладах освіти в умовах Нової української школи; – визначено основні напрями роботи ЦПР ПП із підвищення професійної компетентності педагогів щодо формування у здобувачів освіти навичок здорового способу життя. У заході взяли участь 66 осіб – 18 директорів і 48 консультантів Центрів професійного розвитку педагогічних працівників Харківської області.

вівторок, 16 листопада 2021 р.

Вебінар за темою «Особливості консультативної діяльності з дітьми»

Центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя 16.11.2021 року проведено вебінар за темою «Особливості консультативної діяльності з дітьми» у межах педагогічної майстерні «Підвищення якості консультативного напряму діяльності практичного психолога закладу загальної середньої освіти». Під час вебінару учасники ознайомились з особливостями консультативної роботи з дітьми. Оволоділи вміннями та навичками консультативної роботи. У заході взяли участь 38 осіб.

середу, 27 жовтня 2021 р.

Школа вчителя-реабілітолога ІРЦ «Комплексна реабілітація дітей з порушеннями психофізичного розвитку»

27 жовтня 2021 року Ресурсним центром з підтримки інклюзивної освіти за участю Центра практичної психології, соцальної роботи та здорового способу життя проведено науково-практичний семінар для вчителів-реабілітологів інклюзивно-ресурсних центрів за темою «Особливості роботи вчителя-реабілітолога інклюзивно-ресурсного центру: планування, аналіз, моніторинг» у межах другого заняття Школи вчителя-реабілітолога інклюзивно-ресурсного центру. Із доповіддю виступила методист центру Тетяна Разводова за темою "Психологічна реабілітація - шлях до збільшення реабілітаційного потенціалу".